Sposób przygotowania:
Tort domek z rusztowaniem
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz stopniowo żółtka. Na koniec dosypujemy przesiane obie mąki. Pieczemy w tortownicy (23 cm) około 40 minut w 170 stopniach. Biszkopt czekoladowo-kawowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo żółtka, na koniec dosypujemy budyń z mąka i kawą. Pieczemy w okrągłej tortownicy (23 cm) około 25 minut w 170 stopniach. Z obu biszkoptów odkrawamy brzegi tak, aby powstał kwadrat. Jasny dzielimy na pół. Z pozostałych kawałków robimy dach. Krem: bułki namaczamy w mleku, kiedy nasiąkną dodajemy oba cukry i gotujemy do powstania papki, ciągle mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając zimną masę z bułek. Nasączenie: cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy kilka minut. Zostawiamy do ostygnięcia po czym przelewamy przez sito. Każdy biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem i kładziemy kremem. Resztą kremu smarujemy cały tort. Z masy cukrowej robimy okna, drzwi i dach. Ryżem dmuchanym wykańczamy ściany domku. Z delicji, paluszków oraz wafla robimy rusztowanie. Układamy miśki.
zbysiowa
sammakko
Dziękuję bardzo :) Jego mina była warta zachodu :) a rusztowanie miało wyglądać bardziej profesjonalnie ale masa cukrowa nie kleiła się do paluszków ;)
zbysiowa
I tak wyszło super :)
sammakko
:)
misia5
sammakko
dziękuję :)
marietta
sammakko
Dziękuję bardzo, nie spodziewałam się takiego zainteresowania tym tortem :)