ankaaa86_aa

ankaaa86_aa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Tort lalka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Córka była w niebo wzięta,a gdy przyszło do krojenia tortu to był płacz-"Mamusiu,nie krój lali.Będzie bez sukienki"

Tort lalka

Składniki:

Tort lalka

 

  • CIASTO:

 

  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • I MSA TWAROŻKOWA:

 

 

  • II MASA GALARETKOWA:

 

  • 2 galaretki pomaranczowe

 

  • III MASA BUDYNIOWA:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort lalka
CIASTO: Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żóltek. Ubić żółtka z połowa cukru,aż do białości. Ubić białka na sztywno.Dodawać powoli drugą połowę cukru i dalej ubijać,az masa będzie błyszcząca. Powoli dodwać do białek masę z żółtek i ubijać. Gdy masy dobrze się połączą dodawać powoli "suche"skladniki i delikatnie wymieszać. Puszysta masę wylać do posmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec 60 minut w 160-170 st. Po wystudzeniu przekroić na 4 blaty. I MASA TWAROŻKOWA: Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody i zostawic na kilka minut do napęcznienia.Później zamieszać i doprowadzic do rozpuszczenia. Twaróg i cukier wymieszać.Do jeszcze ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy twarogowej i dobrze wymieszać.Całość połączyć z resztą masy.Ubić śmietanę n sztywno i dodac do masy.Dodać pokrojone brzoskwinie. II MASA GALARETKOWA: zrobic galaretkę wg przepisu na opakowaniu III MASA BUDYNIOWA: Z 0,5l mleka odlac szklankę.Resztę mleka zgotować z cukrem i cukrem waniliowym.W tej samej szklance mleka rozmieszać obie mąki.Wlać do gotującego się mleka z cukrem.Pogotować kilka minut.Utrzeć a masłem. PRZEŁOŻENIE CIASTA: 1.naponczowane ciastomasa twarogowa 2.naponczowane ciastogalaretka 3.naponczowane ciastomasa budniowa Na samej górze umocowac lalkę bez nóg i ubrań.Obłożyc tocik i lalke masą cukrową.Można do masy cukrowej dodac barwniki spożywcze i dekorowac torcik dowolnie.