iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tort egipski z kokosami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort długi się robi, bo samo pieczenie placków długo trwa Ale efekt jest zadowalający. Jest bardzo smaczny tort.

Tort egipski z kokosami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort egipski z kokosami

 

  • Placki: (składniki podane na jeden placek a potrzebujemy 4 placki).
  • 4 białka,
  • 60 gram zmielonych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru.
  • masy:
  • Budyniowa:
  • 1 budyń,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka.
  • Śmietanowa:
  • 1 litr śmietany kremówki 36%,
  • 2 serki mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

 

Sposób przygotowania:

Tort egipski z kokosami
Ubijamy białka ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest sztywna to dodajemy orzechy i mąkę. Blachę do tortu wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy placek przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy i odrywamy papier. Pieczemy jeszcze 3 placki w ten sam sposób. Gdy już mamy wszystkie placki zajmujemy się masą. Gotujemy budyń na mleku z cukrem. Następnie miksujemy go z masłem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone oraz żelatynę. Obydwoma masami przekładamy placki. Smarujemy masą śmietankową na zewnątrz. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Tort egipski z kokosami
Tort egipski podany na paterze w przekroju