krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort figowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Tort figowy

Składniki:

Tort figowy

 

  • ciasto:
  • 25 dag cukru pudru,
  • 15 dag czekolady,
  • 5 dag migdałów, S jajek,
  • 20 dag fig, aromat waniłinowy
  • krem:
  • 15 dag KASI, 15 dag cukru pudru,
  • 25 dag fig, 2 żółtka, 2 łyżki rumu,
  • aromat pomarańczowy,
  • KASIA do posmarowania i tarta
  • bułka do posypania formy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort figowy
1.Migdał)- sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć na tarce,
2.Figi umyć, zalać wrzątkiem, a następnie pokroić w drobną kostkę.
3.Czekoladę zetrzeć na tarce.
4.Jajka utrzeć z cukrem pudrem, starto czekoladą i aromatem do
ciast, a następnie połączyć z migdałami i figami.
5.Przełożyć do tortownicy posmarowanej KASIĄ i posypanej tartą
bułką. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
6.Zimny placek przekroić poziomo na dwie części.
7.Przygotować krem: Figi zemleć. KASIE utrzeć z cukrem, dodając
kolejno żółtka, rum, aromat pomarańczowy. Dodać zmielone figi
i starannie wymieszać.
8.Krążki ciasta przełożyć kremem. Wierzch polać Lukrem cytrynowym.