luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Tort jagodowo-marcepanowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik wszystkim smakowal. No bo kto nie lubi jagod?:)

Tort jagodowo-marcepanowy

Składniki:

Tort jagodowo-marcepanowy

 

  • Biszkopt na tort (w moich przepisach lub inny sprawdzony przepis na biszkopt)
  • Skladniki na krem:
  • 1 sloik kompotu jagodowego
  • 4 platy zelatyny
  • 300 gram jagurtu naturalnego
  • 5 lyzeczek soku wycisnietego z cytryny
  • 100 gram cukru
  • 400 ml. smietany(kremowki)
  • 1/2 sloika dzemu jagodowego
  • Dodatkowo:
  • ok.450 gram marcepanu
  • czerwony barwnik spozywczy

Sposób przygotowania:

Tort jagodowo-marcepanowy
Upieczony i ostudzony biszkopt(upieklam dzien wczesniej) przekroic 2 razy. Jagody odcedzic. Platy zelatyny namoczyc ok.5 min. w wodzie. Jogurt wymieszac z cukrem i 6 lyzkami kompotu oraz polowa jagod. Platy zelatyny odscisnac z wody i podgrzewac na malym ogniu az sie rozpuszcza. Smietane ubic. 4 lyzki smietany wymieszac z zelatyna i nastepnie dodac do masy jogurtowej, wymieszac.Nastepnie dodac reszte ubitej smietany i calosc dobrze wymieszac. Pierwszy kawalek biszkoptu posmarowac dzemem i zamknac obrecz z torownicy. Na dzem wylozyc 1/3 kremu. Na krem kladziemy drugi kawalek biszkoptu, smarujemy dzemem, kremem i kladziemy trzeci kawalek biszkoptu. Do pozostalego kremu dodajemy reszte jagod i calosc rozsmarowujemy na biszkopcie. Wkladamy na ok.1 godzine do lodowki. Po tym czasie do miski wkladamy 400 gram marcepanu i wyrabiamy na elastyczna mase. Nastepnie wkladamy marcepan miedzy papier do pieczenia i rozwalkowujemy. Rozwalkowany plat marcepanu nakladamy na wyciagniety z formy tort. Nierownosci odkrawamy nozem. Reszte marcepana zabarwilam kilkoma kroplami barwnika na czerwono, rozwalkowalam i wykrawalam foremka serduszka.