Sposób przygotowania:
Tort jagodowo-marcepanowy
Upieczony i ostudzony biszkopt(upieklam dzien wczesniej) przekroic 2 razy. Jagody odcedzic. Platy zelatyny namoczyc ok.5 min. w wodzie. Jogurt wymieszac z cukrem i 6 lyzkami kompotu oraz polowa jagod. Platy zelatyny odscisnac z wody i podgrzewac na malym ogniu az sie rozpuszcza. Smietane ubic. 4 lyzki smietany wymieszac z zelatyna i nastepnie dodac do masy jogurtowej, wymieszac.Nastepnie dodac reszte ubitej smietany i calosc dobrze wymieszac. Pierwszy kawalek biszkoptu posmarowac dzemem i zamknac obrecz z torownicy. Na dzem wylozyc 1/3 kremu. Na krem kladziemy drugi kawalek biszkoptu, smarujemy dzemem, kremem i kladziemy trzeci kawalek biszkoptu. Do pozostalego kremu dodajemy reszte jagod i calosc rozsmarowujemy na biszkopcie. Wkladamy na ok.1 godzine do lodowki. Po tym czasie do miski wkladamy 400 gram marcepanu i wyrabiamy na elastyczna mase. Nastepnie wkladamy marcepan miedzy papier do pieczenia i rozwalkowujemy. Rozwalkowany plat marcepanu nakladamy na wyciagniety z formy tort. Nierownosci odkrawamy nozem. Reszte marcepana zabarwilam kilkoma kroplami barwnika na czerwono, rozwalkowalam i wykrawalam foremka serduszka.
marietta