Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Tort kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszny tort kajmakowy, który zachwyca lekkim wyglądem będzie idealny urodziny czy na jakąś uroczystość.

Tort kajmakowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort kajmakowy

Na biszkopt x2:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek

Na biszkopt x1:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao (ciemnego)
  • szczypta soli do białek

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku

Polewa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tort kajmakowy
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.

2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.

3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.

6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.

7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt jasny, a z kolei kakaowy biszkopt robimy tak samo tylko, że dodajemy kakao.

8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec po łyżce kajmaku dodajemy do masy i ucieramy.

9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy na boki i nim je smarujemy.

10. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak się wszystko nam ładnie rozpuści to smarujemy nią wierzch tortu.

11. Czekoladę białą ścieramy i obtaczamy/posypujemy nią boki tortu.

12. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

13. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego
Tort kajmakowy
rozkrojony tort kajmakowy. Ciemny biszkopt przełamuje całą słodycz.