marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort kokosowo-czekoladowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ciasto odmierzyć i dać do dużego garnka lub misy.Wymieszać dokładnie,wysmarować tortownicę i wylać ciasto tam ciasto.Piec 35 m.

Tort kokosowo-czekoladowy.

Składniki:

Tort kokosowo-czekoladowy.

 

  • (na 16 porcji):
  • 20 dag.mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 15 dag.masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • cukier waniliowy,
  • 100 ml.śmietany kremówki,
  • zagęstnik do kremówki,
  • 50 dag.różnych owoców leśnych,
  • 10 dag.startej gorzkiej czekolady,
  • tłuszcz do blachy,
  • kasza manna do wysypania.

 

 

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo-czekoladowy.
Masło zmiksować w dużym naczyniu wraz z cukrem,cukrem waniliowym.Powoli dodawać jajka,startą czekoladę oraz wiórki kokosowe.Potem wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.,a tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wysypać kaszą manną drobną.Wylać masę do tortownicy,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.35 min.Międzyczasie ubić kremówkę i schłodzić w lodówce.Ciasto po upieczeniu ostudzić,wyjąć z tortownicy i dekorować na wierzchu ubitą kremówką z owocami leśnymi.Pokroić i podawać na talerzykach deserowych.