jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort kokosowo - lodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort bez pieczenia lubiony przez dzieci

Tort kokosowo - lodowy

Składniki:

Tort kokosowo - lodowy

 

  • 15 dag okrągłych biszkoptów
  • 4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka nandarynek w syropie
  • 10 dag kandyzowanych owoców
  • cukier waniliowy
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 biała czekolada
  • 5 dag chipsów kokosowych

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo - lodowy
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym oraz wiórkami kokosowymi. Mandarynki osączyć z syropu. Tortownicę posmarować masłem. Dno wyłożyć biszkoptami nasączonymi w syropie. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko ostygnie, dodać do jogurtu. Mandarynki pokroić w kostkę. Gdy masa lekko zastygnie, wymieszać ją z owocami kandyzowanymi i mandarynkami, nastepnie wylać na biszkopty. Wierzch ciasta posypać chipsami kokosowymi. Tortownicę wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko zgęstnieje polać tort cienką smużką.