Sposób przygotowania:
Tort kokosowo - malinowy
Żółtka i białka oddzielić. Białka ubijać na średnich obrotach przez 4 minuty. Wciąż miksując zwiększać obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, a gdy się już skończy, ubijać jeszcze przez 2-3 minuty aż piana będzie sztywna. Wtedy miksując dodawać po jednym żółtku. Gdy jajka się skończą, przesiać mąkę i dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki pozostawić niczym nieosłonięte i nieposmarowane. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 170 st. piekarnika na 40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku suche. Jeśli tak, od razu wyjąć je do studzenia. Po 10 minutach ciasto odwrócić do góry dnem i postawić na desce wyłożonej papierem. Zostawić na godzinę do ostudzenia. Przełożenie: Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Kremówkę ubijać z cukrem pudrem, po 3 minutach połączyć z wiórkami kokosowymi. Żelatynę wymieszać z likierem i delikatnie przelać do śmietany, cały czas ją ubijając. Ciasto przekroić na 3 blaty, pierwszy przełożyć na paterę i posmarować połową dżemu. Następnie przykryć drugim blatem i nałożyć pozostały dżem i kokosową śmietanę. Przykryć trzecim blatem. Rozpuścić żelatynę w 50 ml ciepłej wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i likierem, dodać 2 łyżki wiórek i po 3 minutach dodać żelatynę cały czas ubijając na średnich obrotach. Gotową masą posmarować boki i wierzch tortu. Wiórkami, które pozostały, obficie posypać wierzch tortu. Maliny umyć, osuszyć i przebrać. Udekorować nimi boki tortu.Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.