Sposób przygotowania:
Tort kokosowo - budyniowy
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno. Gdy piana jest ubita wsypywać cukier i dalej ubijać aż piana będzie bardzo dobrze ubita i błyszcząca. Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku, gdy się połączą zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym masłem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zostawić w blaszce do wystudzenia a potem okroić boki i wyjąć biszkopt z blaszki na kratkę. Przekroić na 3 blaty.
MASA : Do garnka wlać 700 ml mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje. Garnek z budyniem zakryć folią i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać wiórki i wymieszać. Następnie do masła kokosowego dodawać porcjami budyń i mieszać aż masa będzie dobra. Gdy jest gotowa zabrać się za składanie tortu.
PRZEŁOŻENIE : Każdy blat biszkoptu nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub innym płynem. Pierwszy krążek położyć na talerzu lub paterze, wyłożyć połowę dżemu, rozsmarować po biszkopcie i wyłożyć na dżem porcję masy. Następnie położyć drugi blat, lekko docisnąć i znowu rozsmarować drugą część dżemu, masy i zakryć ostatnim krążkiem. Boki i górę toru posmarować masą, na górze rozłożyć koliście rafaello i posypać posypką. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin aby się związał.
MASA : Do garnka wlać 700 ml mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje. Garnek z budyniem zakryć folią i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać wiórki i wymieszać. Następnie do masła kokosowego dodawać porcjami budyń i mieszać aż masa będzie dobra. Gdy jest gotowa zabrać się za składanie tortu.
PRZEŁOŻENIE : Każdy blat biszkoptu nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub innym płynem. Pierwszy krążek położyć na talerzu lub paterze, wyłożyć połowę dżemu, rozsmarować po biszkopcie i wyłożyć na dżem porcję masy. Następnie położyć drugi blat, lekko docisnąć i znowu rozsmarować drugą część dżemu, masy i zakryć ostatnim krążkiem. Boki i górę toru posmarować masą, na górze rozłożyć koliście rafaello i posypać posypką. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin aby się związał.
Babeczka35
zewa
Dziękuję, wielbicielom kokosu na pewno będzie smakował :)
monikaT83
zewa
Jasne Moniczko, częstuj się :)