WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Keks bazglutenowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bezglutenowy keks z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Pełen bakalii, najlepszy na drugi, trzeci dzień.

Keks bazglutenowy

Składniki:

Keks bazglutenowy

 

Sposób przygotowania:

Keks bazglutenowy

Bakalie

Keks bazglutenowy
Bakalie do ciasta moczymy w rumie, az cały wchłoną.

Szklankę bakalii zalewamy rumem i odstawiamy, aż wchłoną cały płyn.

Ciasto

Keks bazglutenowy
Białka ubijamy oddzielnie, masło ucieramyz resztą składników.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka i mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Ciasto II

Keks bazglutenowy
Do ciasta dodajemy bakalie i pianę z białek.

Bakalie przesypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i delikatnie, na przemian z pianą z białek mieszamy do reszty ciasta. Pieczemy w keksówce w temp 180 stopni ok 50 minut.


Tagi:

keks ciasto