tort korzenny smakosza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

aromatyczny tort korzenny

tort korzenny smakosza

Składniki:

tort korzenny smakosza

 

  • Składniki:
  • 1/2 szklanki zmielonego razowego chleba
  • cynamon
  • goździki
  • 1 szklanka łuskanych orzechów
  • 8 jaj
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • olejek migdałowy
  • olejek pomarańczowy
  • Masa orzechowa:
  • 3/5 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 kieliszek rumu

 

Sposób przygotowania:

tort korzenny smakosza
Przygotowanie:
Dzień wcześniej chleb razowy zmielić w maszynce do mięsa bądź zetrzeć na tarce-wysuszyć w piekarniku.Przesiać.Cynamon i goździki po opłukaniu utłuc i przesiać.Orzechy zemleć w maszynce.Jajka umyć,oddzielić starannie żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka utrzeć z cukrem,orzechami,zmielonym chlebem,cynamonem,goździkami i olejkami na pulchną masę.Dodać do nich pianę z białek,wymieszać aby masa nie opadła.Wyłożyć ciasto do średniej tortownicy i piec w temp.150-180 s.c około 40 minut.Przyrządzić krem orzechowy:
utrzeć masło na pianę i nie przerywając ucierania dodawać cukier,orzechy,rum.Ciasto pokroić na 3 części i przełożyć obficie masą orzechową.

Tagi:

chleb