Sposób przygotowania:
tort korzenny smakosza
Przygotowanie:
Dzień wcześniej chleb razowy zmielić w maszynce do mięsa bądź zetrzeć na tarce-wysuszyć w piekarniku.Przesiać.Cynamon i goździki po opłukaniu utłuc i przesiać.Orzechy zemleć w maszynce.Jajka umyć,oddzielić starannie żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka utrzeć z cukrem,orzechami,zmielonym chlebem,cynamonem,goździkami i olejkami na pulchną masę.Dodać do nich pianę z białek,wymieszać aby masa nie opadła.Wyłożyć ciasto do średniej tortownicy i piec w temp.150-180 s.c około 40 minut.Przyrządzić krem orzechowy:
utrzeć masło na pianę i nie przerywając ucierania dodawać cukier,orzechy,rum.Ciasto pokroić na 3 części i przełożyć obficie masą orzechową.
Dzień wcześniej chleb razowy zmielić w maszynce do mięsa bądź zetrzeć na tarce-wysuszyć w piekarniku.Przesiać.Cynamon i goździki po opłukaniu utłuc i przesiać.Orzechy zemleć w maszynce.Jajka umyć,oddzielić starannie żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka utrzeć z cukrem,orzechami,zmielonym chlebem,cynamonem,goździkami i olejkami na pulchną masę.Dodać do nich pianę z białek,wymieszać aby masa nie opadła.Wyłożyć ciasto do średniej tortownicy i piec w temp.150-180 s.c około 40 minut.Przyrządzić krem orzechowy:
utrzeć masło na pianę i nie przerywając ucierania dodawać cukier,orzechy,rum.Ciasto pokroić na 3 części i przełożyć obficie masą orzechową.