Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Tort kremowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczny torcik :-)

Tort kremowy

Składniki:

Tort kremowy

 

  • jajka 5 sztuk
  • mąka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżki
  • aromat waniliowy 3 krople
  • kakao 2 łyżeczki
  • mleko 1,5 szklanki
  • krem czekoladowy 1 opakowanie
  • krem waniliowy 1 opakowanie
  • nektarynki 2 sztuki
  • jabłko 1 sztuka
  • perełki cukrowe 15 sztuk
  • herbata 1 szklanka
  • cukier 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort kremowy
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Przekroić na pół.Nasączyć herbatą z cukrem.
Krem czekoladowy i krem waniliowy rozrobić na mleku wedle przepisu na opakowaniu.Przełożyć biszkopt jasnym kremem.Wierzch posmarować ciemnym kremem.Nektarynki i jabłko pokroić na plasterki i ozdobić wierzch tortu.Boki przyozdobić perełkami.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.