paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Tort "Król Julian"

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cóż mimo , że mojemu mężowi stuknęła już 30-stka to kocha bajkę "pingwiny z Madagaskaru " w związku z tym właśnie na urodziny upiekłam mu tort Król Julian. Był pod ogromnym wrażeniem. Było ciężko stworzyć taki tort przy moim Synku - ale dałam radę!

Tort "Król Julian"

Składniki:

Tort "Król Julian"

Biszkopt orzechowy

Biszkopt jasny

Masa karpatkowa

Masa do dekoracji i dodatki

 

  • Barwniki spożywcze
  • Jasne i ciemne winogrono

 

  • Tortownica o śr.28 cm

 

  • wycięty szablon króla juliana

Sposób przygotowania:

Tort "Król Julian"
1. Biszkopt orzechowy Margarynę rozpuszczamy

2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku i jeszcze chwile ubijamy

3. Do masy jajecznej dodajemy mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie mieszamyj, pod koniec dodajemy roztopioną margarynę oraz orzeszki. Mieszamy

4. Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą . Na tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)

5. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.

6. Białka ubijamhy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką

7. Ciasto wylewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok 40 min w 180st

8. Masa karpatkowa: z mleka mąki i cukru wanilinowego gotujemy budyń.Studzimy go

9. Margaryne ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodajemy porcjami budyń.

10. Masa do dekoracji: Budynie gotujemy. studzimy.Margarynę ucieramy , stopniowo dodawając budyń.

11. Biszkopt orzechowy przecinamy na pół

12. część masy do dekoracji barwimy na następujące kolory: czarny, szary, ciemno szary, czerwony , żółty, zielony

13. Układamy tort: Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt jasny, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy

14. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji. układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką

15. Wypełniamy odrysowany wzór kolorami. Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.