Sposób przygotowania:
Tort "Król Julian"
1. Biszkopt orzechowy Margarynę rozpuszczamy
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku i jeszcze chwile ubijamy
3. Do masy jajecznej dodajemy mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie mieszamyj, pod koniec dodajemy roztopioną margarynę oraz orzeszki. Mieszamy
4. Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą . Na tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
5. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.
6. Białka ubijamhy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
7. Ciasto wylewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok 40 min w 180st
8. Masa karpatkowa: z mleka mąki i cukru wanilinowego gotujemy budyń.Studzimy go
9. Margaryne ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodajemy porcjami budyń.
10. Masa do dekoracji: Budynie gotujemy. studzimy.Margarynę ucieramy , stopniowo dodawając budyń.
11. Biszkopt orzechowy przecinamy na pół
12. część masy do dekoracji barwimy na następujące kolory: czarny, szary, ciemno szary, czerwony , żółty, zielony
13. Układamy tort: Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt jasny, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy
14. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji. układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką
15. Wypełniamy odrysowany wzór kolorami. Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku i jeszcze chwile ubijamy
3. Do masy jajecznej dodajemy mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie mieszamyj, pod koniec dodajemy roztopioną margarynę oraz orzeszki. Mieszamy
4. Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą . Na tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
5. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.
6. Białka ubijamhy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
7. Ciasto wylewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok 40 min w 180st
8. Masa karpatkowa: z mleka mąki i cukru wanilinowego gotujemy budyń.Studzimy go
9. Margaryne ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodajemy porcjami budyń.
10. Masa do dekoracji: Budynie gotujemy. studzimy.Margarynę ucieramy , stopniowo dodawając budyń.
11. Biszkopt orzechowy przecinamy na pół
12. część masy do dekoracji barwimy na następujące kolory: czarny, szary, ciemno szary, czerwony , żółty, zielony
13. Układamy tort: Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt jasny, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy
14. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji. układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką
15. Wypełniamy odrysowany wzór kolorami. Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.