Sposób przygotowania:
Królewski tort z berłem
Z 10 białej ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie. Dosypujemy 5 łyżek mąki krupczatki i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy biszkopt - w temperaturze 180 stopni około 30 minut - aż nabierze złotego koloru. Po wystudzeniu biszkopt dzielimy na 3 części. Spód nasączamy rumem, kładziemy wiśnie i smarujemy dżemem wiśniowym. Przygotowujemy budyń. Dodajemy do niego masło i czekoladę w proszku - całość miksujemy na gładką masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy poszczególne partie biszkoptu (krem kładziemy także na wiśnie i dżem oraz pokrywamy nim boki ciasta). Na samej górze układamy delicje, tak, żeby utworzy wgłębienie na berło i pokrywamy kremem. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy 4 łyżki glukozy cukier puder i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Masę dzielimy na 2 części - jedną barwimy na czerwono, drugą na żółto. Z czerwonej masy wałkujemy duży placek i pokrywamy całość tortu delikatnie dociskając. Podczas wałkowania masy cukrowej można do podsypywania użyć cukru pudru lub mąki ziemniaczanej. Radełkiem tworzymy na torcie pokrytym czerwoną masą zwór poduszki - w miejsca przecięcia się linii wkładamy złote kuleczki, tak, żeby poduszka wyglądała na pikowaną. Z herbatników i resztki kremu lepimy berło które pokrywamy żółtą masą cukrową. Całość spryskujemy złotym barwnikiem spożywczym w sprayu. Berło możemy ozdobić kawałkami czerwonej masy cukrowej i ziarnami kawy. Z reszty zółtej masy lepimy lamówkę poduszki i frędzle.
marietta
kołczu
Cukiereczek13
olmanka
-Natka-