marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort kruchy ucierany po wiedeńsku.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto przesiać,utrzeć,dodawać następne do masy i ucierać dokładnie.Upiec,wystudzić,przekroić na krążki.Sporządzić masę kawową.

Tort kruchy ucierany po wiedeńsku.

Składniki:

Tort kruchy ucierany po wiedeńsku.

 

  • Ciasto:
  • 25 dkg.mąki,
  • 20 dkg.masła,
  • 15 dkg. cukru pudru,
  • 5 jaj,
  • wanilia.
  • Masa Kawowa:
  • 35 dkg.masła,
  • 4 jaja,
  • 30 dkg.cukru,
  • wanilia,
  • kieliszek spirytusu lub wódki,
  • 2-3 dkg. kawy ziarnistej,
  • 1 dkg.kawy mielonej do przybrania.

Sposób przygotowania:

Tort kruchy ucierany po wiedeńsku.
Mąkę i cukier przesiać przez sito,masło utrzeć na pulchną masę,dodawać kolejno całe jaja,,mąkę,cukier i wanilię.Ucierać bardzo starannie.Wylać ciasto do tortownicy natłuszczonej.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 min.Upiec 4 krążki na złoty kolor.
Po upieczeniu zdejmować z formy przy pomocy ostrego noża i ostudzić.Sporządzić masę kawową,ucierając składniki na parze,dodając stopniowo do masła z cukrem jaja,wanilię,trochę wódki lub spirytusu i kawę.Zdjąć i ostudzić masę,ucierając jeszcze chwilę,a potem przekładać nią krążki ciasta,pokryć nią również wierzch i boki.Po wierzchu posypać tort mieloną kawą po całej po-
-wierzchni cienką warstewką najlepiej przez drobne sitko.

Tagi:

kawa ciasto