blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Tort letni z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Tort letni z owocami

Składniki:

Tort letni z owocami

 

  • Składniki ciasta:
  • 4 białka,
  • 8 dag miodu,
  • 4 żółtka,
  • otarta skórka z 112 cytryny,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 5 dag migdałów,
  • 10 dag mąki.

 

  • Składniki nadzienia:
  • 50 dag różnych owoców (truskawki, jeżyny, maliny),
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki proszku żelującego (agar-agar),
  • 500 ml wody,
  • 40 dag śmietany

 

Sposób przygotowania:

Tort letni z owocami
Ubić białka, połączyć z miodem i skórką z cytryny. Stopniowo dodawać żółtka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę. Piec 30 min. Ton przekroić. Włożyć dolną połowę do tortownicy. Brzeg tortownicy wyłożyć pergaminem i zamknąć. 20 dag owoców zmiksować z miodem. Rozpuścić w wodzie agar--agar, wlać do garnka i gotować 2 min. Zdjąć z ognia. Połączyć z musem owocowym, dodać połowę ubitej śmietany. Rozsmarować na cieście. Wstawić na pół godzin} do lodówki. Resztę śmietany ubić, nałożyć na krem owocowy. Posypać pozostałymi owocami. Siekane migdały zrumienić na suchej patelni. Przykryć drugą połową tortu i wstawić na godzinę do lodówki. Udekorować ubitą śmietaną, owocami i uprażo-nymi migdałami.