SUPERPRZEPIS

Tort makaronowy z mięsem i pomidorami

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tort makaronowy z mięsem i pomidorami

Torcik z makaronu jest smaczny i efektownie wygląda

Składniki:

Tort makaronowy z mięsem i pomidorami

 

  • 30 dag makaronu nitki,
  • sól,
  • 20 dag pomidorów koktajlowych,
  • 10 dag sera zółtego startego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kg mięsa gotowanego,
  • 1 łyżka margaryny,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Tort makaronowy z mięsem i pomidorami
Drobno posiekaną cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i chwilę podsmażyć. Gotowane mięso przepuścić przez maszynkę, połączyć z cebulą i przecierem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Wymieszać z roztrzepanymi jak na jajecznicę jajkami. Połowę makaronu wyłożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłożyć 2/3 farszu, przykryć pozostałym makaronem. Pozostały farsz wyłożyć na wierzch, posypać startym żółtym serem i ozdobić pomidorami koktajlowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180-190 stopni około 20-30 min