Sposób przygotowania:
Tort makaronowy z kurczakiem
Tort: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka oczyszczamy i bardzo drobno! kroimy. Posypujemy solą , pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy mięso a za chwilę pokrojoną w drobniutką! kosteczkę paprykę. Dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. W tym czasie bardzo drobniutko siekamy pieczarki. Dodajemy do mięsa i papryki. Zalewamy śmietaną. Dusimy do momentu aż papryka zmięknie a cała śmietana się wygotuje. Odstawiamy z ognia i dodajemy surowe jajko i garśc startego na tarce sera żółtego. Dokładnie mieszamy. Każdą rurkę makaronu kroimy na 2 części i nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy pionowo w lekko natłuszczonej tortownicy ( gęsto i ciasno , tak by rurki się sklejały ).Sos: Masło rozpuszczamy na patelni.Dodajemy mąkę. Dolewamy mleko i doprawiamy do smaku. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia , chwilę studzimy i dodajemy 1 żółtko i resztę startego sera. Przygotowanym sosem polewamy gęsto makaron. Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 30 minut. Sos serowy musi się ładnie roztopic. Gotowe!
Netka