Sposób przygotowania:
Tort makaronowy w trzech kolorach
Makaron gotujemy na al dente. z odrobiną oleju. Wylewamy na durszlak i przepłukujemy zimną wodą, aby wystygł. Mięso mielone doprawiamy przyprawami na swój smak i gust. Możemy dodać do mięsa posiekaną paprykę, zioła, pieczarki... W mięso wbijamy jajko i dokładnie mieszamy wszystko razem. Ser zółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Tortownicę wykładamy najlepiej folią aluminiową, Uchroni nas to przed wyciekaniem sosu z niej i wylepiamy jej dno 3/4 ilości mięsa mielonego. tak przygotowany spód makaronowego tortu posypujemy cienką warstwą sera. Na mięso układamy ugotowany makaron, który musi by w pozycji pionowej. W razie kłopotów z przechylamy tortownicę. Każdy rząd ułożonego makaronu posypujemy startym serem. Sprawi to, ze makaron w trakcie pieczenia sklei się ze sobą. Na wierzchu makarony układamy pozostała cześć mięsa mielonego .Polewamy wszystko to sosem. Osobiście użyłam ulubionego pomidorowo - paprykowego sosu z torebki. Można też zalać to robionym sosem pomidorowym, beszamelem. Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170- 180 st i zapiekamy ok 20-30 min. Po tym czasie posypujemy nasz tory serem na wierzchu i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 min. Lub do momentu przypiekania się sera. Wyjmujemy i gotowe. Gorąco polecam. Smacznego