Sposób przygotowania:
Tort makaronowy z warzywami
Mój tort przygotowałam z połowy porcji i użyłam małej tortownicy/21 cm./ Ugotować al dente makaron ,przelać zimną wodą i pozostawić do przestygnięcia .Nastawić piekarnik na 180 st. Szpinak podgotować w małej ilości osolonej wody /ok.2 min. /,odsączyć z nadmiaru płynu i lekko zmiksować. Na patelni rozgrzać 20 g masła , dodać szpinak, szczyptę gałki muszkatołowej i mleko. Gotować na małym ogniu ok.2 min. doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie /na osobnej patelni – ok.10 min/, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonej papryki dodać makaron i wymieszać. Okrągłą foremkę /głęboką, średniej wielkości/ nasmarować pozostałym masłem i wysypać bułką tartą./użyłam papieru do pieczenia,którym wcześniej wyłożyłam formę/. Jajka rozbić widelcem i wlać do formy. Poruszając foremką rozprowadzić jaja na całej powierzchni .Na spód wyłożyć warstwami połowę szpinaku, 1/3 makaronu z papryką , połowę sosu beszamelowego i znów szpinak. Przykryć warstwę szpinaku pozostałym makaronem, polać beszamelem i posypać obficie startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na ok.20-30 min. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
mariel78