dotka

dotka

Kucharz
[Przepisów: 9]

Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo słodkie ciasto, podawane na Wigilię zamiast makowca

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • mąki, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 jajek, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na krem : kakao na wyczucie koloru, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 2 całe jajka
  • do dekoracji: paczka kolorowych galaretek albo kulki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Mak na 12 godzin (na noc ) zalać wrzątkiem. Odcedzić. Przemielić 3 razy. Z białek ubić pianę. Dodać resztę składników; delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec najlepiej w okrągłej tortownicy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Masło rozpuścić. Resztę składników lekko podgrzać, ale nie gotować.Dobrze rozpuścić cukier i kakao. Gdy ostygnie, wymieszać z masłem na jednolitą masę. Ostudzone ciasto przełożyć kremem. Rozsmarować krem także po bokach i wierzchu ciasta. Dekorować galaretkami pociętymi w kwadraty albo kuleczkami czekolady. Smacznego:)