marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec dobry dla każdego .

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • Po szklance mąki, cukru pudru, maku i białek
  • Na krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki alkoholu
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Do miski wbić białka i dodać cukier następnie ubić pianę na sztywną pianę, wsypać do niej mąkę i mak, wymieszać łyżką aby piana nie opadła. Ciasto wlać do okrągłej formy i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C 40 minut. Na krem ugotować gęsty budyń, następnie odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodając po łyżce budyniu i alkohol cały czas miksując. Następnie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki, posmarować je wcześniej zrobionym kremem, złożyć wszystkie 3 krążki, następnie posypać ciasto wcześniej uprażonymi migdałami na suchej patelni na złoty kolor. Ciasto idealne na każde przyjęcia. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia i życzę Smacznego !

Tagi:

mak