jumawi

jumawi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Tort makowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tort makowy lub świąteczne ciasto

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl maku
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Mak zalać wrzątkiem, po 30 min przełożyć na sito, dobrze odcedzić, dwukrotnie zmielić. Jaja ubić z cukrem do białości, dodać mak, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej. Wymieszać, przelać do tortownicy, piec 45 min w temp 190*C. Przestudzić, podzielić na 2 części. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać jogurt. Odstawić na 2 godz do lodówki. Po tym czasie tort przełożyć kremem, posmarować także wierzch i posypać wiórkami.

Tagi:

ciasto mak