Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • 30 dag mak,
  • 30 dag mąka,
  • 3 szt jajka,
  • 15 dag masło,
  • 30 dag cukier puder,
  • 1/2 łyżeczki aromat migdałowy,
  • 1/2 szkl orzechy włoskie siekane,
  • 2 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Masło z cukrem pudrem utrzeć, dodając stopniowo po 1 żółtku. Do utartej masy dodać sparzony i 2 razy przemielony mak. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka mak