KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Tort makowy 5

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny smak makowca zaklęty w torcie makowym z kremem o smaku bitej śmietany i rumowym aromacie. Polecam nie tylko na duże okazje!

Tort makowy 5

Składniki:

Tort makowy 5

 

 

  • Składniki na krem śmietanowo-rumowy:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250g śmietany kremówki
  • niecałe pół kilograma gotowej masy makowej
  • aromat rumowy lub łyżka rumu

Sposób przygotowania:

Tort makowy 5
Oddziel białka od żółtek a następnie białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej wraz z cukrem waniliowym i wsyp do białek. Dodaj też żółtka i delikatnie ale precyzyjnie wymieszaj. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godzinki- doglądamy stan biszkoptu.Aby zrobić krem śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z przesianym cukrem pudrem. Łączę ją z aromatem rumowym lub łyżką prawdziwego rumu oraz dodaję masę makową. W zależności od tego jaką masę chcemy uzyskać możemy dodać odrobinę mleka lub więcej masy makowej.Upieczony biszkopt przecinam w połowie i środek smarują przygotowanym kremem. Górę delikatnie smaruję masą i dowolnie dekoruję. Odstawiam na jakiś czas do lodówki i gotowe!

Tagi:

ciasto