Sposób przygotowania:
Tort makowy 5
Oddziel białka od żółtek a następnie białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej wraz z cukrem waniliowym i wsyp do białek. Dodaj też żółtka i delikatnie ale precyzyjnie wymieszaj. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godzinki- doglądamy stan biszkoptu.Aby zrobić krem śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z przesianym cukrem pudrem. Łączę ją z aromatem rumowym lub łyżką prawdziwego rumu oraz dodaję masę makową. W zależności od tego jaką masę chcemy uzyskać możemy dodać odrobinę mleka lub więcej masy makowej.Upieczony biszkopt przecinam w połowie i środek smarują przygotowanym kremem. Górę delikatnie smaruję masą i dowolnie dekoruję. Odstawiam na jakiś czas do lodówki i gotowe!
mimi65
KarolinaS