Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort malinowy 9

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny tort gdy sezon malinowy w pełni!

Tort malinowy 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort malinowy 9

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 2 łyzki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Reszta:
  • Maliny
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Tort malinowy 9
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek oraz wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Przeciąć na pół. Przygotować galaretkę w ¾ podanej ilości wody. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Kilka malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić na wysokich obrotach na puch. Dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozgniecione maliny i zmiksować. Biszkopta posmarować masą malinową, przykryć drugim i posmarować masą śmietankową. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką.
Tort malinowy 9
do biszkopta dodajemy maku, aby był "piegowaty"
Tort malinowy 9
maliny należy rozgnieść przed dodaniem do masy
Tort malinowy 9
kolejne warstwy najlepiej układać w tortownicy, aby galaretka nie spłynęła
Tort malinowy 9
na wierzchu układamy owoce i zalewamy galaretką