2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Tort mega czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Czekolada-to słowo to raj dla podniebienia i duszy, a jej miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, zapraszam więc na czekoladowy tort!

Tort mega czekoladowy

Składniki:

Tort mega czekoladowy

ciasto

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao

KREM CZEKOLADOWY:

 

  • ½ litra śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki

PONCZ DO NASĄCZENIA:

 

  • 1 szklanka naparu z czarnej herbaty
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 150 ml likieru migdałowego

DEKORACJA:

 

  • Ażurki z deserowej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami

Sposób przygotowania:

Tort mega czekoladowy

Ciasto:

Tort mega czekoladowy
biszkopt pieczemy wg przepisu podanego, studzimy

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodając w trakcie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao,dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę.

Masa czekoladowa:

Tort mega czekoladowy
czekoladowa masa na śmietanie i mascarpone ubita

Masa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy dodajemy pokruszoną czekoladę, chwilę czekamy aż zacznie się rozpuszczać , mieszamy łyżką. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Następnego dnia dodajemy do masy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym.

Przełożenie

Tort mega czekoladowy
Biszkopt nasączamy ponczem smarujemy konfiturą

Pierwszy blat nasączamy ponczem smarujemy konfiturą

ETAP 4:

Tort mega czekoladowy
Rozsmarowujemy połowę kremu czekoladowego

połową kremu, dociskamy drugim blatem który również nasączamy, rozsmarowujemy pozostały krem,

ETAP 5:

Tort mega czekoladowy
na sam koniec zostawiamy dekorowanie tortu

dekorujemy pokruszoną lub startą fistaszkową czekoladą i chłodzimy w lodówce.