Sposób przygotowania:
Czekoladowo-orzechowy tort
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i nadal ubijać, aż białka będą szkliste. Do ubitej bezy dodać żółtka i ostrożnie je wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Przygotowane ciasto wylać do tortownicy (20 cm średnicy0 piec w temp. 180st około 35 min. Krem:1/4 szklanki gorącego mleka wymieszać z miodem i zalać nim mielone orzechy, następnie odstawić do wystudzenia. Jajko dokładnie umyć i sparzyć, następnie wybić je do miski i ubić, miskę z ubitym jajkiem ustawić na garnku z gorącą wodą, dodać mleko zagęszczone i i ubijać do zgęstnienia masy jajecznej, ubitą masę zdjąć z garnka i wystudzić do wystudzonych jajek dodawać po małym kawałeczku margarynę na zmianę z orzechami, ucierać do powstania gładkiego kremu. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je kawą, dolny krążek ciasta posmarować połową kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta, ten posmarować dżemem i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Polewę rozpuścić i polać nią ciasto po wierzchu, boki posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić, następnie odstawić do zastygnięcia.
kołczu
marietta