joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Tort miodowo-orzechowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ten tort będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Moja rodzina i goście byli zachwyceni jego smakiem.

Tort miodowo-orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort miodowo-orzechowy

 

 

  • Masa miodowa:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 kostki margaryny w temp. pokojowej
  • 1 kostka masła w temp. pokojowej

 

Sposób przygotowania:

Tort miodowo-orzechowy
Ciasto miodowe: Miód i przyprawę do piernika zagotować i przestudzić. Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając dodawać ostudzony miód. Przesianą mąkę z sodą oraz posiekane orzechy dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Białka ubić z solą i wymieszać z ciastem. Podzielić na 2 części i upiec oddzielnie 2 placki w tortownicy o sr 24cm. Czas pieczenia to ok 20 min do tzw. suchego patyczka. Masa: jajka ubić z dodatkiem cukru na puch. Śmietanke i miód zagotować i cały czas ucierając dodawać do masy jajecznej. Masę postawić na mały ogień i cały czas ucierać mikserem lub trzepaczką aż zgęstnieje. Uważać tylko aby nie zagotować masy, ostudzić. Masło utrzec z margaryna i stopniowo dodawać ubite jajka. Masą przełożyć oba placki i udekorować tort. Gotowy obsypać mielonymi orzechami i ozdobami z czekolady.
Tort miodowo-orzechowy
W garnuszku zagotowac miód i przyprawę do piernika
Tort miodowo-orzechowy
Białka ubic z sola na sztywną piane i wymieszać z ciastem
Tort miodowo-orzechowy
Ciasto przelac do tortownicy i piec ok 20 minut
Tort miodowo-orzechowy
Masa: jajka ubic z cukrem, dolewać zagotowany ze śmietanką miód