Sposób przygotowania:
Tort miodowo-orzechowy
Ciasto miodowe: Miód i przyprawę do piernika zagotować i przestudzić. Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając dodawać ostudzony miód. Przesianą mąkę z sodą oraz posiekane orzechy dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Białka ubić z solą i wymieszać z ciastem. Podzielić na 2 części i upiec oddzielnie 2 placki w tortownicy o sr 24cm. Czas pieczenia to ok 20 min do tzw. suchego patyczka. Masa: jajka ubić z dodatkiem cukru na puch. Śmietanke i miód zagotować i cały czas ucierając dodawać do masy jajecznej. Masę postawić na mały ogień i cały czas ucierać mikserem lub trzepaczką aż zgęstnieje. Uważać tylko aby nie zagotować masy, ostudzić. Masło utrzec z margaryna i stopniowo dodawać ubite jajka. Masą przełożyć oba placki i udekorować tort. Gotowy obsypać mielonymi orzechami i ozdobami z czekolady.
edytaha
zbysiowa
I ja żałuję, ech zjadła bym kawałeczek:)
joana30
2milutka
edytaha
To prawda, ale wiesz, że nie będzie smakował tak jak częstowany i w miłym towarzystwie :)
joana30
Racja, nie ma to jak ktoś nam cos pysznego przygotuje ;) ale miłe towarzystwo na pewno by się znalazło :))
joana30
Chętnie bym Was zaprosiła ale niestety po torcie nie został nawet okruszek ;)
jaNina