SUPERPRZEPIS

Tort mocno porzeczkowy

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Tort mocno porzeczkowy Więcej zdjęć (2)

Tort letni mocno porzeczkowy i do tego czekoladowy z galaretką ze świeżych porzeczek. Dzięki niesłodzonej galaretce nie jest słodki.

Składniki:

Tort mocno porzeczkowy

 

  • biszkopt:

 

  • 5 jaj

 

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

 

 

  • 2 łyżki kakao czubate

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • krem:

 

  • 250 g serka mascarpone

 

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

 

  • poncz:

 

  • 1/3 szklanki wody

 

  • 1 torebka herbaty

 

  • 3 łyżki spirytusu

 

  • 1/3 szklanki wina czerwonego

 

 

  • pozostałe

 

  • 1 mały słoiczek konfitury porzeczkowej

 

 

 

  • galaretka porzeczkowa:

 

 

Sposób przygotowania:

Tort mocno porzeczkowy

Biszkopt:

Tort mocno porzeczkowy
biszkopt kakaowy po upieczeniu stygnie na desce

Białka wbijam do miski i ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku stopniowo i ubijam aż masa będzie puszysta mocno. Mąki przesiewam dodaję kakao, proszek do pieczenia i mieszam dokładnie. Dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam delikatnie łyżką drewnianą od spodu. Spód formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy i wykładam na deskę górą do dołu.

Krem:

Tort mocno porzeczkowy
galaretka z porzeczki czerwonej z żelatyną

Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka i gotuję aż owoce zrobią się miękkie, dodaję cukier. Przekładam na sito i przecieram żeby uzyskać tylko sok. Żelatynę namaczam łyżeczką wody, następnie dodaję 6 łyżek wody gorącej i rozpuszczam w mikrofali albo kubek wkładam do garnuszka z gorącą wodą. Dodaję do soku , mieszam i wstawiam wystudzone do lodówki na noc.Na drugi dzień miksuję blenderem galaretkę

ETAP 3:

Tort mocno porzeczkowy
krme porzeczkowy zrobionmy z galaretki mascarpone

Śmietanę kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i chwile ubijam ale nie ma sztywno. Dodaję galaretkę porzeczkową i ubijam aż masa będzie dobrze ubita i połączona.
Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę w 1/3 szklance wody. Dodaję spirytus i wino. Z kremu odkładam 4 łyżki i przekładam do woreczka ze szprycą. Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą z porzeczek, następnie 1/3 kremu smaruję. Układam kolejny blat, smaruje kremem.. Ostatni blat też nasączam ale już nie tak mocno. Torcik jak jest dobrze nasączony jest bardzo wilgotny i lepszy o czym się przekonałam. Górą tartu smaruję pozostałym kremem, i boki także. Szprycą wyciskam dowolne dekoracje, układam galaretki porzeczkowe, porzeczki czerwone i dekoruje miętą.Orzechy miksuję blenderem i smaruję nimi boku tortu.

ETAP 4:

Tort mocno porzeczkowy
poduszeczki porzeczkowe zrobione z porzeczek świeżych

Galaretki:
Porzeczki zagotowuję w rondelku jak będą miękkie przecieram przez sito. Do gorącego soku dodaję rozpuszczoną żelatynę Wystudzony sok przelewam do woreczka do lodów i wkładam do lodówki. Jak stężeją wkładam na trzy sekundy do gorącej wody i nacinam woreczek z boku galaretki ładnie wyjdą.