rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Tort morelowo-twarożkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mąkę zagniatamy z masłem, wodą oraz solą i odstawiamy na pół godziny.

Tort morelowo-twarożkowy

Składniki:

Tort morelowo-twarożkowy

 

  • 20 dag mąki
  • 8-10 dag masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki stołowe wody
  • Szczypta soli
  • Na wierzch:
  • 75 dag moreli (ewentualnie brzoskwiń)
  • 75 dag twarożku
  • 2 dl śmietanki
  • Sok z dwóch cytryn
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki stołowe żelatyny
  • 3 łyżki stołowe wódki morelowej
  • 2 łyżki stołowe dżemu morelowego

 

Sposób przygotowania:

Tort morelowo-twarożkowy
Następnie rozwałkowujemy, wkładamy ciasto do tortownicy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Morele (brzoskwinie) kroimy na połówki , usuwając pestki. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach letniej wody. Ubijamy śmietankę. Cukier rozpuszczamy w soku cytrynowym, po czym dodajemy twarożek, rozpuszczoną żelatynę, wódkę morelową i ubitą śmietankę. Ciasto smarujemy dżemem morelowym, układamy na wierzchu połówki moreli (brzoskwiń), wypukłą stroną do góry, pokrywamy je masą twarogową. Na godzinę przed podaniem tort wstawiamy do lodówki.