Sposób przygotowania:
Tort na Dzień Babci i Dziadka
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy. Dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach. Analogicznie pieczemy drugi biszkopt lub z podwójnej porcji składników przygotowujemy jeden i kroimy na dwa blaty. Czas pieczenia wydłużamy do koło 1 godziny. Biszkopt cytrynowy: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy aby ciasto lepiej rosło. Dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Krem waniliowy: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wanilią. W pozostałej części rozrabiamy obie mąki oraz żółtka. Wlewamy mieszaninę do gotującego się mleka ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem dodając stopniowo zimny budyń. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy woda, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia. Biszkopt jasny nasączamy dobrze ponczem, smarujemy dżemem, nakładamy połowę kremu waniliowego. Przykrywamy cytrynowym ciastem, również nasączamy, smarujemy dżemem i resztą kremu. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który tylko nasączamy ponczem. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy dobrze się schłodzi, będzie nam łatwiej udekorować go masą cukrową. Z lukry robimy napis oraz łodyżki kwiatów.