monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Kawowy torcik dla Dziadka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zapraszam na mocno kawowy torcik ( z dodatkiem kawy mielonej) przygotowany na Dzień Dziadka:). Dziadek był bardzo zadowolony:))

Kawowy torcik dla Dziadka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowy torcik dla Dziadka

 

 

  • Nasęczenie:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wrzątku

 

  • Masa:

 

  • Krem maślany:
  • 100 g margaryny tortowej
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

  • Krem budyniowy:
  • 250 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 żółtko
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Sok z ½ pomarańczy

 

 

Sposób przygotowania:

Kawowy torcik dla Dziadka
Ciasto: Orzechy zmielić ( w blenderze lub w młynku do kawy). Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kawę i zmielone orzechy. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier caly czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.

Nasączenie: Z podanych składników zaparzyć kawę i ostudzić.

Masa:

Krem maślany: Margaryną musi być miękka. Do miski przełożyć margarynę dodać cukier i utrzeć na gładki krem. Dodać amaretto oraz kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać składniki.

Krem budyniowy: Z 250 ml odlać 50 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku wymieszać proszek budyniowy, przelać do wrzącego mleka. Zagotować gęsty budyń i ostudzić. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zimnej wody. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na gładko. Następnie dodać kawę, sok z pomarańczy i żółtko. Ponownie dobrze utrzeć. Na koniec łyżka po łyżce dodawać zimny budyń i wymieszać krem.

Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy krążek, zapiać obręcz tortownicy, nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Rozsmarować cały krem maślany i położyć drugi krążek ciasta i lekko go docisnąć. Napączować. Rozsmarować połowę kremu budyniowego i położyć ostatni krążek ciasta i znów lekko docisnąć. Nałożyć ostatnią porcję ponczu i pozostały krem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,zagęstnikiem oraz kawą. Szprycą zrobić małe rozetki na bokach tortu i większe na wierzchu. Jabłko i pomarańcza ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Smacznego!
Kawowy torcik dla Dziadka
mąki wymieszać z kawą mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia
Kawowy torcik dla Dziadka
ciasto w kropeczki piiec około 25-30 minut
Kawowy torcik dla Dziadka
margarynę utrzeć z cukrem oraz kawą i amaretto
Kawowy torcik dla Dziadka
do utartej margayny dodać gęsty budyń i wymieszać