Sposób przygotowania:
Kawowy torcik dla Dziadka
Ciasto: Orzechy zmielić ( w blenderze lub w młynku do kawy). Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kawę i zmielone orzechy. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier caly czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Nasączenie: Z podanych składników zaparzyć kawę i ostudzić.
Masa:
Krem maślany: Margaryną musi być miękka. Do miski przełożyć margarynę dodać cukier i utrzeć na gładki krem. Dodać amaretto oraz kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać składniki.
Krem budyniowy: Z 250 ml odlać 50 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku wymieszać proszek budyniowy, przelać do wrzącego mleka. Zagotować gęsty budyń i ostudzić. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zimnej wody. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na gładko. Następnie dodać kawę, sok z pomarańczy i żółtko. Ponownie dobrze utrzeć. Na koniec łyżka po łyżce dodawać zimny budyń i wymieszać krem.
Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy krążek, zapiać obręcz tortownicy, nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Rozsmarować cały krem maślany i położyć drugi krążek ciasta i lekko go docisnąć. Napączować. Rozsmarować połowę kremu budyniowego i położyć ostatni krążek ciasta i znów lekko docisnąć. Nałożyć ostatnią porcję ponczu i pozostały krem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,zagęstnikiem oraz kawą. Szprycą zrobić małe rozetki na bokach tortu i większe na wierzchu. Jabłko i pomarańcza ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Smacznego!
Nasączenie: Z podanych składników zaparzyć kawę i ostudzić.
Masa:
Krem maślany: Margaryną musi być miękka. Do miski przełożyć margarynę dodać cukier i utrzeć na gładki krem. Dodać amaretto oraz kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać składniki.
Krem budyniowy: Z 250 ml odlać 50 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku wymieszać proszek budyniowy, przelać do wrzącego mleka. Zagotować gęsty budyń i ostudzić. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zimnej wody. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na gładko. Następnie dodać kawę, sok z pomarańczy i żółtko. Ponownie dobrze utrzeć. Na koniec łyżka po łyżce dodawać zimny budyń i wymieszać krem.
Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy krążek, zapiać obręcz tortownicy, nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Rozsmarować cały krem maślany i położyć drugi krążek ciasta i lekko go docisnąć. Napączować. Rozsmarować połowę kremu budyniowego i położyć ostatni krążek ciasta i znów lekko docisnąć. Nałożyć ostatnią porcję ponczu i pozostały krem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,zagęstnikiem oraz kawą. Szprycą zrobić małe rozetki na bokach tortu i większe na wierzchu. Jabłko i pomarańcza ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Smacznego!
kołczu
monikaT83
wiesz jak przygotowywałam ten tort to nawet nie zwróciłam uwagi,że tyle składników do niego jest i że tyle pracy, ale nawet bardzo jej nie odczuwałam bo na 3 dni sobie rozłożyłam:)
Teraz odkąd wróciliśmy w rodzinne strony i praktycznie w każdym miesiącu jest jakaś okazja i tort trzeba przygotować mam nadzieję,ze na koniec roku będą jeszcze lepsze bo tak wejdę do wprawy:)
halina