Sposób przygotowania:
Tort na bitej śmietanie z galaretką
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, żółtka i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-35 minut. Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody i przestudzoną wylewamy na talerz, aby stężała. Gdy galaretka będzie mocno sztywna to kroimy ją w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 1/3 śmietany mieszamy z pokrojoną galaretką. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, a na dżemie rozsmarowujemy 3-4 łyżki bitej śmietany. Przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy śmietanę z galaretką. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Krem truskawkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nim wierzch tortu. Boki tortu Boki tortu posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą, górę startym biszkopcikiem. Na wierzchu układamy także dekoracje.
zbysiowa
marietta