Sposób przygotowania:
Tort na dzień babci
Masło zmiksowałam z powidłami, wbijałam po jednym jajku ,dodawałam po łyżce cukier puder i mleko. Wsypałam mąkę tortową przesianą z cynamonem,kakao, i sodą. Masę przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.Piekłam 40 minut w 160 stopniach celcjusza. Wystudziłam. Przekroiłam na połowę. Masło na krem utarłam z cukrem pudrem ,dodałam po jednym żółtku i pianę z białek. Na końcu wlałam alkohol. Zalewę doprawiłam rumem.Nasączyłam blaty.Przełożyłam 1/3 kremu i połową pokrojonych w kostkę gruszek.Boki tortu posmarowałam kremem, rozsmarowałam go.Na wierzch ułożyłam gruszki. Posypałam startą czekoladą.
zewa