fiesta54

fiesta54

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Tort na każde okazje

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na ten wspaniały tort był w moim domu od zawsze.

Tort na każde okazje

Składniki:

Tort na każde okazje

 

  • Ciasto biszkoptowe
  • 8 jajek
  • cukier (na jedno jajko 1,5 łyżki)
  • mąka pszenna (na jedno jajko 3 łyżki)
  • cukier waniliowy

 

  • Masa do tortu
  • 25 dkg masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • cukier (ok. 4 łyżki)
  • łyżka kakao (kopiasta)
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, migdały)
  • spirutys

 

  • Do nasączenia ciasta
  • 2,5 łyżki kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 0.5 wrzątku

 

  • Marmolada miękka z dzikiej róży

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort na każde okazje
Zalać kawę 0,5 l wrzątkiem z dodatkiem 2,5 łyżek cukru, do wystudzonej kawy wlać spirytus wg uznania (wlewam 2 nieduże kieliszki)
Ciasto
Do jajek wsypać cukier oraz cukier waniliowy i utrzeć mikserem na wysokich obrotach aż masa będzie pulchna, zmniejszyć obroty na min. i powoli wsypywać mąkę ciągle mieszając. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średn. ok. 30 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 170 stopni i piec ok 50 min.
Po upieczeniu przekroić wystudzone ciasto na 3 części i nasączyć kawą ze spirytusem.
Masa
Utrzeć masło do białości dodając na przemian jajka utarte z cukrem, 2 kieliszki spirytusu i wcześniej ugotowany budyń,
Po utarciu masy odłożyć troche do miseczki (ok. 4 łyżki) a do reszty masy dodawać stopniowo wcześniej zaparzone wrzątkiem kakao i kawę rozpuszczalną (wrzątku dodać tyle żeby się rozmieszało).
Do marmolady dodać bakalie i wymieszać.
I plaster nasączonego ciasta smarować białą masą na którą wyłożyć marmoladę wymieszaną z bakaliami.
II plaster ciasta smarować masą kakaowo-kawową.
III plaster i ostatni nasączyć i posmarować masą kakaowo-kawową oraz boki tortu. Udekorować boki np. rozkruszonymi orzechami włoskimi lub migdałami. Wierzch tortu udekorować wg uznania (ja daję orzechy włoskie z kruszonka czekoladową lub inne ozdoby dostępne w sklepach)

UWAGA:
spirytus należy dodawać bardzo powoli po kropelce aby masa nie zważyła się, jednak w razie gdyby doszło do zważenia masy nalezy dodać trochę masła.