Sposób przygotowania:
Tort na każde okazje
Zalać kawę 0,5 l wrzątkiem z dodatkiem 2,5 łyżek cukru, do wystudzonej kawy wlać spirytus wg uznania (wlewam 2 nieduże kieliszki)
Ciasto
Do jajek wsypać cukier oraz cukier waniliowy i utrzeć mikserem na wysokich obrotach aż masa będzie pulchna, zmniejszyć obroty na min. i powoli wsypywać mąkę ciągle mieszając. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średn. ok. 30 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 170 stopni i piec ok 50 min.
Po upieczeniu przekroić wystudzone ciasto na 3 części i nasączyć kawą ze spirytusem.
Masa
Utrzeć masło do białości dodając na przemian jajka utarte z cukrem, 2 kieliszki spirytusu i wcześniej ugotowany budyń,
Po utarciu masy odłożyć troche do miseczki (ok. 4 łyżki) a do reszty masy dodawać stopniowo wcześniej zaparzone wrzątkiem kakao i kawę rozpuszczalną (wrzątku dodać tyle żeby się rozmieszało).
Do marmolady dodać bakalie i wymieszać.
I plaster nasączonego ciasta smarować białą masą na którą wyłożyć marmoladę wymieszaną z bakaliami.
II plaster ciasta smarować masą kakaowo-kawową.
III plaster i ostatni nasączyć i posmarować masą kakaowo-kawową oraz boki tortu. Udekorować boki np. rozkruszonymi orzechami włoskimi lub migdałami. Wierzch tortu udekorować wg uznania (ja daję orzechy włoskie z kruszonka czekoladową lub inne ozdoby dostępne w sklepach)
UWAGA:
spirytus należy dodawać bardzo powoli po kropelce aby masa nie zważyła się, jednak w razie gdyby doszło do zważenia masy nalezy dodać trochę masła.
Ciasto
Do jajek wsypać cukier oraz cukier waniliowy i utrzeć mikserem na wysokich obrotach aż masa będzie pulchna, zmniejszyć obroty na min. i powoli wsypywać mąkę ciągle mieszając. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średn. ok. 30 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 170 stopni i piec ok 50 min.
Po upieczeniu przekroić wystudzone ciasto na 3 części i nasączyć kawą ze spirytusem.
Masa
Utrzeć masło do białości dodając na przemian jajka utarte z cukrem, 2 kieliszki spirytusu i wcześniej ugotowany budyń,
Po utarciu masy odłożyć troche do miseczki (ok. 4 łyżki) a do reszty masy dodawać stopniowo wcześniej zaparzone wrzątkiem kakao i kawę rozpuszczalną (wrzątku dodać tyle żeby się rozmieszało).
Do marmolady dodać bakalie i wymieszać.
I plaster nasączonego ciasta smarować białą masą na którą wyłożyć marmoladę wymieszaną z bakaliami.
II plaster ciasta smarować masą kakaowo-kawową.
III plaster i ostatni nasączyć i posmarować masą kakaowo-kawową oraz boki tortu. Udekorować boki np. rozkruszonymi orzechami włoskimi lub migdałami. Wierzch tortu udekorować wg uznania (ja daję orzechy włoskie z kruszonka czekoladową lub inne ozdoby dostępne w sklepach)
UWAGA:
spirytus należy dodawać bardzo powoli po kropelce aby masa nie zważyła się, jednak w razie gdyby doszło do zważenia masy nalezy dodać trochę masła.
Barbara Malafouris