Sposób przygotowania:
Tort na roczek dla Oliwiera
1. Białka jak zawsze w biszkopcie oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając żółtka z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem i sodą połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, które nasączamy wodą z cytryną i cukrem.
2.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tortu; 3.Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy część kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort.
4.Cały tort smarujemy kremem waniliowym, boki obkładamy kryształkami z masy cukrowej (kryształki zrobiłam z resztek masy co mi zostawały ) dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest różyczkami i listkami z masy cukrowej dzidziusiem na kocyku i jedynką ( wszystko mojego wykonania ) perełkami i kremem śmietankowym.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin .
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, które nasączamy wodą z cytryną i cukrem.
2.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tortu; 3.Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy część kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort.
4.Cały tort smarujemy kremem waniliowym, boki obkładamy kryształkami z masy cukrowej (kryształki zrobiłam z resztek masy co mi zostawały ) dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest różyczkami i listkami z masy cukrowej dzidziusiem na kocyku i jedynką ( wszystko mojego wykonania ) perełkami i kremem śmietankowym.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin .
gusia1000