Sposób przygotowania:
Tort na roczek w zimowej odsłonie
Biszkopt waniliowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt. Dosypujemy stopniowo przesiana mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Biszkopt cytrynowy robimy podobnie dodając sok i skórkę z cytryny a do trzeciego dosypujemy kakao. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i ekstraktem. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce budyniu. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem. Biszkopty przekładamy w odpowiedniej kolejności: najpierw waniliowy potem kakaowy i cytrynowy. dwa pierwsze nasączamy, smarujemy dżemem i kremem waniliowym. Biszkopt cytrynowy, czyli górna warstwa, tylko nasączamy. Całość pokrywamy masą maślaną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Dekorujemy masa cukrową. Z gliceryny zrobiłam kropelki na choinkach.