Sposób przygotowania:
Tort na urodzinybiszkopt
Pieczemy biszkopta wg własnego ulubionego przepisu, lub z mojego :)
Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
blat kokosowo makowy
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos i mak, mieszamy. Pieczemy w tortownicy, w tej samej, w której piekł się biszkopt.
Spód smarujemy tłuszczem. Ciasto piecze się jakieś 40 minut, do lekkiego przyrumienienia, temp, 170 st. C.
Po upieczeniu studzimy.
krem
Kremówkę trzeba ubić z cukrem i fixami na sztywno, dodać pokrojony drobniutko ananas.
galaretka
Truskawki miksujemy z wodą, podgrzewamy ( nie gotować) wsypujemy galaretki, mieszamy dokładnie i studzimy.
przekładanie blatów
Sok rozcieńczamy z wodą i nasączamy blaty.
Pierwszy blat kakaowy smarujemy kremem śmietanowym, na krem wykładamy część galaretki, nakładamy blat kokosowo makowy.
Znowu krem i reszta galaretki, na wierzch biszkopt kakaowy.
Tort udekorowany kremem czekoladowym ( kupny) i posypką cukrową. Boki obłożone biszkoptami.