WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort na zimno o smaku owoców leśnych na bazie serków waniliowych, galaretki i śmietany, obłożony podłużnymi biszkoptami i przewiązany wstążką.

Tort na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort na zimno

 

  • SKŁADNIKI:
  • 4 serki waniliowe po 200g
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki z pianką Winiary o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru-pudru
  • kilka paczek herbatników
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 2 śmietan-fixy
  • barwnik spożywczy różowy
  • opakowanie podłóżnych biszkoptów (takich jak do tiramisu)
  • różowe perełki

Sposób przygotowania:

Tort na zimno

ETAP 1:

Tortownicę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki. Galaretkę cytrynową z żelatyną rozpuścić w 200 ml wody i wystudzić. Galaretki z pianką rozpuścić każdą oddzielnie wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.

Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Serki waniliowe zmiksować z cukrem pudrem a następnie cały czas mieszając, dodać stopniowo zimną galaretkę cytrynową. Połowę masy waniliowej przełożyć do tortownicy a na nią wyłożyłam tężejącą galaretkę z owoców leśnych.

Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać drugą połowę masy waniliowej a na nią drugą galaretkę z owoców leśnych.

Ciasto wstawić do lodówki żeby dobrze stężało. Schłodzoną śmietanę ubić z śmietan-fixami i z cukrem waniliowym. Wymieszać z odrobiną różowego barwnika.

Kremem posmarować cienko boki schłodzonego tortu i obłożyć je biszkoptami. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzory na wierzchu. Udekorować dodatkowo posypką. Przed podaniem tort przewiązać wstążką.

Tort na zimno
Tak tort na zimno prezentuje się w środku po przekrojeniu

Tagi:

deser tort