BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Tort śmietankowo - brzoskwiniowy i ajekoniakowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam dwa torty,jeden śmietankowo brzoskwiniowy a drugi śmietankowo - ajerkoniakowy. Torty bardzo smaczne.

Tort śmietankowo - brzoskwiniowy i ajekoniakowy

Składniki:

Tort śmietankowo - brzoskwiniowy i ajekoniakowy

 

  • biszkopty okrągłe 2 szt,
  • jajka 10 szt,
  • mąka tortowa 1,5,
  • mąka ziemniaczana 2/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki płaskiej,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • cukier 1,5 szkl,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • krem ajerkoniakowy 2 op,
  • ajerkoniak 150 ml,
  • mleko 3,2% 400 ml,

 

  • Krem:
  • śmietana 30 % 1 litr,
  • śmietan fix 4 op,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • serek mascarpone 500 g,
  • dżem 2 słoiki,
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka,
  • wiórki kokosowe 200 g,

 

  • Dodatkowo;
  • Gotowy krem śmietankowy 1 op,
  • dekoracja,

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowo - brzoskwiniowy i ajekoniakowy
iszkopty do tortów zrobione z tego przepisu .

oto link.https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Ciasto zrobione z podwójnej porcji, rozdzielone na większą i mniejszą tortownice.

Krem z adwokatem;

Gotowe opakowania kremu ajerkoniakowego małymi porcjami wsypujemy do mleka i miksujemy.

Jak krem zaczyna robić sie gesty dodajemy powoli adwokat ciągle miksując.

Gotowy krem dajemy do lodówki.

Krem śmietankowy z brzoskwiniami;

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.

Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.

Serek mascarpone miksujemy i łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.

Składanie tortu ajerkoniakowego;

Większy biszkopt przekroić na 3 blaty.

Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem.

Następnie nakładamy cześć krem ajerkoniakowego.

Nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym.

Nakładamy trzeci ostatni blat dociskając brzegi tortu.

Cały tort łącznie z bokami smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone.

Boki tortu obkładamy kokosem.

Dekorujemy według uznania.

Składanie tortu śmietankowego z brzoskwiniami i serkiem mascarpone;

Mniejszy biszkopt kroimy również na trzy blaty.

Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem, nakładamy krem śmietankowy z mascarpone na krem odsączone i pokrojone brzoskwinie,nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci blat, dociskamy blaty formując tort. Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym, boki obsypujemy kokosem.

Tort dekorujemy według własnego uznania.

Ja udekorowałam różyczkami,listkami z masy cukrowej własnego wykonania oraz kremem śmietankowym .

Torty włozyc do lodówki na całą noc.

Tagi:

urodziny tort