Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy z mięsem mielonym i brokułem
Wykonanie: Na samym początku brokuł dzielimy na małe różyczki. Następnie gotujemy go w lekko osolonej wodzie do miękkości. Uważamy by nie był zbyt miękki, najlepiej al dente. Odcedzamy i pozostawiamy na sitku do wystygnięcia. W tym czasie cebulę obieramy i siekamy w drobniutką kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy mięso mielone i razem dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy podlewamy odrobiną wody lub bulionu. Dusimy razem i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy nasz farsz jest gotowy na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy układamy naleśnik. Kolejno nakładamy połowę farszu mięsnego. Posypujemy częścią startego sera żółtego. Wierzch przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Na nim układamy ugotowanego brokuła. Wszystko zalewamy sosem powstałym z roztrzepanej śmietany z jajkiem , solą oraz częścią sera żółtego. Ponownie przykrywamy naleśnikiem. Drugą częścią farszu mięsnego zalewamy naleśnik i posypujemy serem żółtym. Zakrywamy mięso naleśnikiem, który z wierzchu przyprószamy tartym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temp. 180 C. Jeszcze ciepły kroimy na porcje i podajemy. Smacznego :)
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2