jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tort naleśnikowy wielosmakowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ten tort naleśnikowy na pewno zachwyci Twoich gości lub Twoją "drugą połówkę"

Tort naleśnikowy wielosmakowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort naleśnikowy wielosmakowy

 

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • mąka pszenna - ile zabierze
  • 4 łyżki masła sklarowanego
  • 250 g boczniaków
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 150 ml wytrawnego wina
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 niewielka cukinia
  • 1/2 łyżeczki
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • sos sojowy
  • sos Tabasco oryginal do smaku
  • 250 g startego żółtego sera

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy wielosmakowy
Do mleka dodajemy wodę, jaja, szczyptę soli i olej słonecznikowy 2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej. Miksujemy gładkie ciasto naleśnikowe dosypując mąki pszennej, tyle, ile trzeba, by uzyskać ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.. Obieramy cebule i czosnek. Na jednej łyżce masła szklimy 1 posiekaną cebulę, dodajemy zmielone mięso, posiekane 2 ząbki czosnku. Przesmażamy razem z cebulą ze wszystkich stron, po czym podlewamy winem.Skrapiamy mięso sosem sojowym i doprawiamy pieprzem, dodajemy suszoną bazylię. Dusimy mięso do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mięso do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco, solą i pieprzem jeśli trzeba. W drugim rondelku rozgrzewamy masło (1 łyżkę), dodajemy startą cukinię, 4 ząbki posiekanego czosnku i szpinak. Przesmażamy krótko, doprawiamy sosem sojowym i gałką muszkatołową. Zestawiamy z ognia. Kapelusze boczniaków kroimy w cieniutkie paseczki. Przesmażamy je na łyżce masła z dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli. Skrapiamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem po czym dodajemy śmietankę, lekko studzimy. Ser dzielimy na 4 części. Do każdego ostudzonego farszu dodajemy ser i mieszamy. Czwartą część zostawiamy do posypania. Pozostałym masłem smarujemy niewielką tortownicę, układamy naleśniki przekładając je farszami naprzemiennie. Zapiekamy około 40 minut w nagrzanym do 180 st.C piekarniku. Przekładamy na talerz, posypujemy górę serem i zapiekamy dalej do chwili, gdy ser delikatnie się rozpłynie.
Tort naleśnikowy wielosmakowy
Miksujemy gładkie ciasto naleśnikowe dosypując mąki pszennej, tyle, ile trzeba, by uzyskać ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
Tort naleśnikowy wielosmakowy
Smażymy naleśniki na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.
Tort naleśnikowy wielosmakowy
Odstawiamy naleśniki i zajmujemy się przygotowaniem farszu.