Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy wielosmakowy
Do mleka dodajemy wodę, jaja, szczyptę soli i olej słonecznikowy 2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej. Miksujemy gładkie ciasto naleśnikowe dosypując mąki pszennej, tyle, ile trzeba, by uzyskać ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.. Obieramy cebule i czosnek. Na jednej łyżce masła szklimy 1 posiekaną cebulę, dodajemy zmielone mięso, posiekane 2 ząbki czosnku. Przesmażamy razem z cebulą ze wszystkich stron, po czym podlewamy winem.Skrapiamy mięso sosem sojowym i doprawiamy pieprzem, dodajemy suszoną bazylię. Dusimy mięso do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mięso do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco, solą i pieprzem jeśli trzeba. W drugim rondelku rozgrzewamy masło (1 łyżkę), dodajemy startą cukinię, 4 ząbki posiekanego czosnku i szpinak. Przesmażamy krótko, doprawiamy sosem sojowym i gałką muszkatołową. Zestawiamy z ognia. Kapelusze boczniaków kroimy w cieniutkie paseczki. Przesmażamy je na łyżce masła z dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli. Skrapiamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem po czym dodajemy śmietankę, lekko studzimy. Ser dzielimy na 4 części. Do każdego ostudzonego farszu dodajemy ser i mieszamy. Czwartą część zostawiamy do posypania. Pozostałym masłem smarujemy niewielką tortownicę, układamy naleśniki przekładając je farszami naprzemiennie. Zapiekamy około 40 minut w nagrzanym do 180 st.C piekarniku. Przekładamy na talerz, posypujemy górę serem i zapiekamy dalej do chwili, gdy ser delikatnie się rozpłynie.
marietta
cris
jaNina
No i warto zrobić mereżkę na górnym naleśniku - jest wtedy ładniejszy :)
edytaha
Żałuję, że nie byłam Twoim gościem :)
zewa
jaNina