Sposób przygotowania:
Ciasto karpatkaETAP 1:
W garnku zagotować wodę z margaryną. Zestawić z ognia i dodać mąkę, dokładnie i energicznie wymieszać.
Chwilkę pogotować cały czas mieszając.
Lekko przestudzić, dodać proszek i wymieszać po 1 jajku.
ETAP 2:
Piekarnik nagrzać do 190 st.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część rozsmarować na blaszce.
ETAP 3:
Piec ok 35- 40 min. Wyciagnąć z blaszki i czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
ETAP 4:
W małym garnuszku rozmieszać żółtka z cukrami. Następnie dodać obie mąki i odrobinę mleka i mieszać aby nie było grudek.
Dolać jeszcze ok 1/2 szkl mleka aby było rzadsze i wymieszać.
Resztę mleka zagotować, wlać masę żółtkową i energicznie mieszając ugotować budyń.
Wylać na głęboki talerz i pozostawić do wystudzenia.
ETAP 5:
Miękkie masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać.
ETAP 6:
Blaty przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem. Smacznego:)