alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciasto karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyka wśród ciast, ostatnio za nim zatęskniłam bo dawno go u nas nie było. Blaty z ciasta parzonego przełożone kremem budyniowym.

Ciasto karpatka

Składniki:

Ciasto karpatka

Ciasto parzone

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

Dodatkowo

  • Cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto karpatka

ETAP 1:

Ciasto karpatka
Z podanych składników przygotować ciasto parzone

W garnku zagotować wodę z margaryną. Zestawić z ognia i dodać mąkę, dokładnie i energicznie wymieszać.

Chwilkę pogotować cały czas mieszając.

Lekko przestudzić, dodać proszek i wymieszać po 1 jajku.

ETAP 2:

Ciasto karpatka
Przygotowane ciasto rozsmarowujemy ma blaszce

Piekarnik nagrzać do 190 st.

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.

Jedną część rozsmarować na blaszce.

ETAP 3:

Ciasto karpatka
Ciasto piec około 35- 40 minut w temperaturze 190 st

Piec ok 35- 40 min. Wyciagnąć z blaszki i czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

ETAP 4:

Ciasto karpatka
Z podanych składników ugotowac budyń, pozostawić do wystudzenia

W małym garnuszku rozmieszać żółtka z cukrami. Następnie dodać obie mąki i odrobinę mleka i mieszać aby nie było grudek.

Dolać jeszcze ok 1/2 szkl mleka aby było rzadsze i wymieszać.

Resztę mleka zagotować, wlać masę żółtkową i energicznie mieszając ugotować budyń.

Wylać na głęboki talerz i pozostawić do wystudzenia.

ETAP 5:

Ciasto karpatka
W misce utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu

Miękkie masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać.

ETAP 6:

Ciasto karpatka
Blaty ciasta przekładamy ktemem budyniowym. Smacznego

Blaty przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem. Smacznego:)