madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Malinowy raj

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciemne ciasto biszkoptowe z warstwą pysznej masy o smaku malinowym, kleksami śmietany i ułożonymi pomiędzy nimi malinkami , a całość polana cienką warstwą galaretki.

Malinowy raj

Składniki:

Malinowy raj

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kakao
  • 2 łyżki wody

Masa malinowa

  • 1,5 szklanki syropu malinowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 budyń waniliowy + 2 łyżki
  • 1,5 galaretki malinowej
  • 1 kostka masła
  • 3 jaja

Pianka i owoce

Wierzch

  • 1, 5 galaretki malinowej

Sposób przygotowania:

Malinowy raj

ETAP 1:

Malinowy raj
Upieczony biszkopt pozostawiamy aby wystygł

Białka ubijamy na sztywna pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka a następnie wodę. Na samym końcu dodajemy na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz olej.

Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 40 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy aby przestygł.

ETAP 2:

Malinowy raj
Gotujemy budyń na soku malinowym i studzimy

Syrop malinowy mieszamy z wodą i odlewamy około pół szklanki i mieszamy z budyniem. Pozostały zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę. Ponownie zagotowujemy i wlewamy rozmieszany w soku budyń. Po zagotowaniu zdejmujemy masę budyniową z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.

ETAP 3:

Malinowy raj
Masło ucieramy na puszysty krem razem z żółtkami

Masło ucieramy na puszysty krem z dodatkiem żółtek.

ETAP 4:

Malinowy raj
Do masy dodajemy ubite na sztywno białka jaj

W następnej kolejności do krem z masła ucieramy z dodawanym po łyżce wystudzonym budyniem malinowym, a na końcu mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami.

ETAP 5:

Malinowy raj
Na malinowej masie układamy owoce

Masę wlewamy na upieczony biszkopt. Na masie układamy owoce ( ja użyłam własnych ale mrożonych gdyż o tej porze te sklepowe nie maja dla mnie smaku)

ETAP 6:

Malinowy raj
Na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem , a następnie z żelatyna rozpuszczoną w trochę wody. Wyciskamy kleksy pomiędzy owocami. Wstawiamy do lodówki aby stężały. W tym czasie rozpuszczamy galaretki malinowe w litrze wody i gdy zacznie tężeć wlewamy na wierzch ciasta.