Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Makowiec z jabłkami na cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny, aromatyczny makowiec na kruchym cieście. Idealny na święta. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Makowiec z jabłkami na cieście

Składniki:

Makowiec z jabłkami na cieście

mak

  • Ciasto :
  • 3 szklanki mąki (szklanka poj. 210 ml) + 2 małe garści do wyrobienia,
  • 170 g margaryny tortowa,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2,5 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2,5 g aromatu śmietankowego lub migdałowego.

 

  • Masa makowa :
  • 1 puszka maku z bakaliami 850 g,
  • 8 jajek rozmiar M,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 kostka margaryny tortowa,
  • 200 g jabłek 3 większe sztuki,
  • 0,5 szklanki cukru kryształ,
  • 2,5 g aromatu.

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami na cieście

mak

Makowiec z jabłkami na cieście

Na początku przygotować ciasto.

Do miski wsypać mąkę. Dodać całe jajko oraz margarynę o temperaturze pokojowej (pokrojoną w mniejsze kawałki). Wyrabiając ciasto za pomocą ręki dodać śmietanę, aromat migdałowy lub śmietankowy, a także proszek do pieczenia. Wyrobić na gładkie ciasto do czasu, aż nie będzie się kleić do rąk. W międzyczasie wyrabiania podsypywać mąką (wychodzi dwie garście).

Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania masy makowej.

mak

Makowiec z jabłkami na cieście

W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotować masę makową.

Do miski wbić żółtka, wsypać cukier i dodać margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną drobniej. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się dodanych składników.

Jak już mamy dokładnie zmiksowane jajka z cukrem i margaryną wtedy przygotowaną masę przełożyć i zmiksować z całością. W międzyczasie obrać i oczyścić z gniazd nasiennych jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej.

mak

Makowiec z jabłkami na cieście

Jak mamy już zmiksowany mak z resztą składników, a jabłka przygotowane dodać je do zmiksowanego maku i wymieszać za pomocą łyżki.

W międzyczasie zmiksować ze szczyptą soli białka na sztywną pianę. Ubitą pianę dodać do masy makowej z jabłkami i za pomocą łyżki powoli wymieszać do połączenia się maku z jabłkami i ubitą na sztywno pianą.

mak

Makowiec z jabłkami na cieście

Gdy mamy już przygotowana masę makową, a ciasto dobrze się schłodziło wtedy do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta układając go w blaszce za pomocą mokrych palców.

Jak już ciasto jest wyłożone ponakłuwać je widelcem po całości.

Na przygotowane ciasto wyłożyć całą przygotowaną masę makową, z reszty ciasta rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką i wycinać paski.

Z wyciętych pasków na wierzch masy makowej ułożyć kratkę.

mak

Makowiec z jabłkami na cieście

Przygotowaną na masie makowej kratkę posmarować zimnym mlekiem.

Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się kratki na wierzchu ciasta.

Upieczone ciasto pozostawić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ja zostawiłam na całą noc ale jeśli ktoś chce zjeść wcześniej wystarczy wystudzone wstawić do lodówki.

Ciasto makowe bardzo dobrze się kroi nic się nie rozpada. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową.

mak

Makowiec z jabłkami na cieście

Gotowe ciasto wyszło tak smaczne, że sama się zdziwiłam ponieważ go wymyśliłam. Idealnie nadaje się na święta do kawy, a również dla spodziewających się gości.

Troszkę jest przy nim pracy lecz nie za wiele. A efekt końcowy zaspokoi nasze podniebienia pod warunkiem, że jesteście fanami maku i jabłek.

U mnie mąż jest zachwycony ponieważ uwielbia mak. Polecam serdecznie na skorzystanie z tego przepisu.