Sposób przygotowania:
Ciasto "Wiśniowiec"
Ciasto biszkoptowe:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wyrośnięty wierzch ścinamy.
Krem wiśniowy:
Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy. Miksujemy. Przecieramy przez sitko. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Krem waniliowy:
350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Na wystudzone ciasto układamy najpierw krem wiśniowy. Następnie krem waniliowy. Całość chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Galaretka wiśniowa:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Studzimy. Wiśnie odsączamy z zalewy.
Na schłodzone ciasto układamy wiśnie. Następnie smarujemy lekko stężałą galaretkę. Ciasto ponownie chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wyrośnięty wierzch ścinamy.
Krem wiśniowy:
Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy. Miksujemy. Przecieramy przez sitko. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Krem waniliowy:
350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Na wystudzone ciasto układamy najpierw krem wiśniowy. Następnie krem waniliowy. Całość chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Galaretka wiśniowa:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Studzimy. Wiśnie odsączamy z zalewy.
Na schłodzone ciasto układamy wiśnie. Następnie smarujemy lekko stężałą galaretkę. Ciasto ponownie chłodzimy dwie godziny w lodówce.