slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Tarta sernikowa z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszna tartę sernikową z polewą z gorzkiej czekolady. Kruche ciasto z masą sernikową oraz polewą super smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam

Tarta sernikowa z polewą czekoladową

Składniki:

Tarta sernikowa z polewą czekoladową

 

  • ciasto: 3/4 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sernik: 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • polewa: 45 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka
  • dekoracja: bita śmietana
  • oraz forma do tarty o średnicy 18 cm

Sposób przygotowania:

Tarta sernikowa z polewą czekoladową
Z mąki orkiszowej, masła, żółtka, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Sernik: do miski wkładamy ser, dodajemy jajko i cukier oraz miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę sernikową na kruchy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem. Gotową polewę rozprowadzamy na ostudzonej tarcie (na masie sernikowej) i wstawiamy ciasto do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego.