czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tort Minionek

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torty z dekoracją z masy cukrowej stanowią ozdobę urodzinowego stołu i stanowią miłą niespodziankę dla solenizanta :)

Tort Minionek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Minionek

biszkopt:

krem:

dodatkowo:

  • do nasączenia:
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny
  • dekoracja:
  • glazura maślana: 1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + sok z cytryny
  • masa cukrowa
  • barwniki

Sposób przygotowania:

Tort Minionek
Białka ubić na sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami, a następnie do ubitych jajek przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Masę na biszkopta przelać do blaszki 20×25 cm. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Żelatynę wsypać do zimnego mleka, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć od razu z gorącą żelatyną, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić i zmiksować z zimnym budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki, szybko stężeje.

Z wystudzonego biszkopta ściąć rogi, żeby nadać mu kształt minionka. Przekroić na pół i nasączyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Tort był dla dorosłych, jeśli robimy go dla dzieci nasączyć herbatą z sokiem z cytryny.

Brzoskwinie osaczyć z syropu i pokroić w kostkę. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować połowę masy budyniowej, rozłożyć pokrojone brzoskwinie i rozsmarować resztę kremu. Przykryć druga połową biszkopta, nasączyć.

Na wierzch tortu przygotować glazurę maślaną - masło zmiksować na puch, połączyć z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z cytryny. Masą pokryć dokładnie cały tort.

Masę cukrową połączyć z barwnikami i udekorować tort. Schłodzić przez noc.
Tort Minionek
Lekki biszkopt i budyniowo-śmietanowy krem z owocami

Tagi:

tort ciasto